Енергоефективність на кухні

Енергоаудит Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ

З нашими корисними порадами час проведений на кухні може бути більш енергоефективним, ніж будь-коли!

Коли ми говоримо про енергоефективність на кухні, перша думка – техніка. Але в той час, як арсенал техніки, який допомагає в приготуванні їжі, – це чудове місце для початку, енергозбереження також може залежати від того, як ви її використовуєте.

Кулінарія схожа на мистецтво. Іноді ви готуєте лазанью або смажите курку, інколи готуєте овочі-гриль чи стейки. Так чи інакше, ви використовуєте свою кухню, і ці поради можуть заощадити ваш час і гроші.


Техніка

Першим кроком до енергоефективності на вашій кухні є аналіз вашої техніки та пристроїв, на наявність позначок класу енергоефективності на панелі.

Конвекційні печі теж мають велике значення. Нагріте повітря постійно поширюється, що зменшує час приготування, а також необхідні температури. У середньому ви будете використовувати на 20% менше енергії на місяць за допомогою вашої конвекційної печі порівняно зі стандартною піччю.

Печі з функцією самоочищення більш енергоефективні, тому що вони мають кращу теплоізоляцію. Якщо у вас є самоочищаюча піч, запустіть цикл самоочищення лише один раз на місяць, і завжди після того, як ви використали піч. Ви будете використовувати менше енергії, тому що піч працюватиме краще.

Готуючи на повільному вогні ви також використовуєте значно менше енергії, ніж коли ви готуєте супи, які можуть готуватися кілька годин.


Посуд для приготування їжі

Посуд з плоским дном краще контактує з нагрівальними елементами, що в свою чергу більш ефективно нагріває вашу каструлю. Каструля з нерівним або пошкодженим дном може потребувати на 50% більше енергії, щоб закип’ятити воду, ніж така ж з плоским дном.

Для духовки склянний або керамічний посуд краще використовувати, ніж металевий. У скляній або керамічній посуді ви зможете знизити температуру духовки на 10-15 градусів, а їжа буде готувати так само швидко.


Розмір має значення

При приготуванні на плиті зверху використовуйте правильні розміри каструлі. Скажімо, ви використовуєте електричну плиту. Якщо ваша каструля становить лише 15 сантиметрів в діаметрі, і ви готуєте на 25 сантиметровій нагрівальній поверхні, більше 40% тепла буде витрачено даремно. Використання правильних каструль і сковорідок не тільки допоможе їжі готуватися більш рівномірно, але може заощадити енергію та гроші. Також подумайте про те, щоб накривати сковороду під час готування. Це прискористь приготування їжі і позбавить кондиціонер від роботи.

Якщо ви готуєте невелику кількість їжі в духовці, подумайте про альтернативи, такі як мікрохвильова піч або мультиварка. Використання мікрохвильової печі може знизити споживання енергії на 80% під час повторного нагрівання.


Чистота понад усе

Обов’язково тримайте конфорки та інвентар чистими. Чистий посуд не лише гарно виглядає, а сприяє швидшому нагріванню. Коли він почорнілий і брудний, то поглинає більше тепла, знижуючи ефективність.


Готуйте все заздалегідь

Коли справа доходить до енергозбереження на кухні, знайте, що ваш кулінарний ритм – це половина битви. Перед тим, як вмикати свою техніку, помийте та наріжте овочі, поріжте курку або замаринуйте стейки. Маючи все готове для приготування, ви не тільки зможете заощадити енергію на плиті, це також не дасть вам спалити цибулю, яку ви нашвидкоруч нарізати, щоб не перегрілася сковорідка.

Також спробуйте розморозити їжу в холодильнику перед початком приготування. Але не забувайте зберігати їжу під час розморожування закритою. Відкрита їжа випускає вологість і може змусити ваш холодильник працювати інтенсивніше, споживаючи енергію.

Якщо можливо, готуйте подвійну порцію їжі та готуйте її разом, прилаштовуючи посуд для максимального теплового потоку та циркуляції. Потім можете заморозити додаткові порції. Для нагрівання їжі потрібно набагато менше енергії, ніж для приготування її двічі.


Додаткові можливості заощаджувати

Переконайтеся, що ваш кран не протікає. Один крапля в секунду може витрачати до 6 000 літрів води щорічно. Протікаючий кран не тільки витрачає дорогоцінний ресурс – воду, але може витрачати кошти за електроенергію або природний газ.

У ваш холодильник може також потрапляти тепле повітря. Щоб переконатись, що двері холодильника щільно і герметично закриваються, покладіть папір між дверей холодильника. Якщо ви можете витягнути папір, вам знадобитися ремонт ущільнювачів або дверей холодильника.


Використання цих порад допоможе заощадити енергію та гроші, вони можуть сприяти підвищенню енергоефективності на вашій кухні.

Щоб енергоефективним був весь будинок, а не лише кухня, зверніться в Energy Consulting. Тепловізійна зйомка допоможе виявити місця витоку повітря з вашого будинку. Дізнатися про вартість тепловізійної зйомки можна тут.

© 2019 Smarty.